BRIL OF CONTACTLENZEN

Een bril en contactlenzen werken op dezelfde manier: een extra lens voor het oog stelt het wazige beeld scherp. Wie lijdt aan myopie heeft een bril of lens nodig om in de verte scherper te zien. Wie last heeft van hypermetropie, draagt een bril of contactlenzen om dichtbij beter te zien. Om astigmatisme te corrigeren wordt een “cylinder” in het glas of de lens aangebracht om het vervormde beeld recht te zetten.

GLAUCOOM

is een ziekte van de oogzenuw die ons oog verbindt met de hersenen. Door een te hoge druk in het oog sterven zenuwvezeltjes van de oogzenuw af. Hierdoor kan het zicht geleidelijk verminderen.

DIABETISCHE RETINOPATHIE

Patiënten met suikerziekte (diabetes) lopen een verhoogd risico op een specifieke netvliesaandoening: diabetische retinopathie.

Door de hoge suikergehaltes in het bloed , al dan niet gecombineerd met een hoge bloeddruk, verzwakken de netvliesbloedvaten en kunnen er bloedingen ontstaan. Soms zijn de bloedingen aanwezig zonder dat de patient dit merkt of slechter ziet!

Diabetespatiënten dienen daarom jaarlijks op oogcontrole te komen. Voorzie een chauffeur die u naar de consultatie kan begeleiden: na het onderzoek met pupildilaterende oogdruppels mag de patient de eerste uren niet met de auto rijden.

Een gezonde levensstijl, een goede regeling van de suikerspiegel en controle van cholesterol en bloeddruk zijn belangrijk om diabetische retinopathie te voorkomen of te behandelen. Neem daarom best uw laatste bloeduitslag van de huisarts mee naar de oogconsultatie.

CATARACT OF STAAR

WAT IS CATARACT?
Cataract is een oogaandoening, waarbij de lens in het oog geleidelijk aan meer troebel wordt.

OORZAKEN VAN CATARACT
Cataract is meestal het gevolg van een normaal verouderingsproces. Meestal komt cataract voor aan beide ogen, maar de snelheid van evolutie kan verschillen van oog tot oog.

BEHANDELING VAN CATARACT
Uiteindelijk is een operatie de enige manier om opnieuw een helder zicht te bekomen.

LEEFTIJDSGEBONDEN MACULADEGENERATIE

of LMD is een ouderdomsziekte thv het centrum van het oog ( = de macula) , waarbij het centrale zicht achteruit gaat: de patient heeft beeldvervorming en kan , ondanks aangepaste leesbril, niet goed meer lezen.

Er zijn 2 vormen van maculadegeneratie:

Bij de droge vorm is er een ophoping van afvalstoffen ( drusen) , die het centraal lezen onomkeerbaar beschadigt. Deze vorm is traag progressief en de meest voorkomende.
Specifieke voeding – en vitaminesupplementen ( oa. Luteine ) kunnen het verouderingsproces vertragen.

Bij de natte vorm ontstaat een plotse bloeding in de aangetaste macula, waardoor het lezen in enkele weken of maanden verloren gaat. Enkel maandelijkse ooginjecties kunnen het centraal zicht redden.